YOGA-MINDFULNESS

Yoga-mindfulness är mycket tillgängligt för människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Yogaläraren ger variationer eller alternativa övningar för att alla ska kunna delta utifrån egna möjligheter. 

Den största delen av ett pass yoga-mindfulness består av fysiska övningar som yogarörelser och positioner. Samtidigt ger det speciella sätt vi övar på, lärarens instruktioner och passets upplägg deltagarna möjlighet att utveckla inre lugn, närvaro, upplevelse och fokus. Yoga-mindfulness är en klassisk yoga som har bevarat yogas ursprungliga syfte att lugna och stilla vårt sinne. 

I ett yogapass, vanligen på 1,5 timme, gör vi yogarörelser och positioner (hatha yoga som utövas lugnt och lyhört utifrån egna förutsättningar) samt avslappning, meditation och andningsövning. Vid regelbunden övning blir vi gradvis starkare, mer stabila och flexibla i kropp och sinne. Andningen får möjlighet att fördjupas och bli lugnare, mer rytmisk och regelbunden. Syresättning och flödet av livsenergi påverkas positivt. 

I Dhira Yoga Studio har vi fasta kurser och små yogaklasser vilket gör att vi lär känna alla deltagare och kan anpassa instruktionerna utifrån olika behov. Det finns utrymme för samtal och frågor innan och/eller efter passet. Då tar vi även upp sådant som hur deltagarna kan få med sig effekten av yoga in i sin egen vardag, hemma och på arbetsplatsen. 

Inom yoga är även vi som undervisar alltid elever, vi utövar yoga dagligen och vi fortsätter att studera och utvecklas. Yoga är en rik och omfattande tradition för personlig utveckling! Vi praktiserar och undervisar i klassisk yogas åtta grenar Ashtanga (inte att förväxla med yogastilen/skolan som har detta namn), vilket även kallas Raja yoga (och som beskrivs i Patanjali yoga sutras).

Vår egen huvudlärare i yoga-mindfulness, i yogas tradition och filosofi är Bikash Acharya. Uppvuxen i Indien började han redan som barn att utöva yoga och studera med yogamästare. Bikash bor sedan många år i Sverige.

Han är fil.mag i psykologi, leg. KBT-terapeut med stor erfarenhet av arbete med stress, oro, ångest och depression. Han forskar vid Karolinska institutet samt ger bland annat mindfulness-baserad KBT-gruppterapi och utbildar lärare i yoga-mindfulness genom sitt institut Growth, health & care. 

Bikash har en unik förmåga att undervisa i yogafilosofi och traditionell yoga på ett sätt så att det blir tillgängligt för människor med olika personligheter och med olika förkunskaper. 

Boken Yoga-mindfulness – 12 lektioner steg för steg kan lånas på bibliotek eller köpas på nätbokhandel.

Bokuppslag stor

Yoga-mindfulness i Sverige - för individer, grupper och företag

Growth, Health & Care AB Behandling, utbildning & forskning. Utbildar och handleder lärare i yoga-mindfulness. 

Oftast erbjuds Yoga-mindfulness både på plats i studion och online. Yogalärare kan i vissa fall även komma till andra orter:

Yoga-mindfulness Centrum Stockholm  Yogastudio & Centrum för Yoga-mindfulness i Vasastan

Dhira Yoga Studio Yogastudio för Yoga-mindfulness på Södermalm i Stockholm  

Yoga-mindfulness Centrum Oskarshamn och Oskarshamns Hälsa och Liv 

Yoga-mindfulness Centrum Uddevalla

Östanlid Hälsogård Yogastudio & mötesplats för hälsa och utveckling på Munsö/Ekerö 

 

dhira yoga studio
Maria Skolgata 40, Centrala Södermalm
Stockholm

© Dhira Yoga Studio 2019

Hemsida av Rebecca Norberg